Óballai Alkotóház – Óballáért, Törökszentmiklós és Kistérsége Kulturális Fejlődéséért Közhasznú Egyesület

VISSZA

 

archívum

 

A Kézműves Örökség Egyesülettel közös táborok:

 

Időpont:

2006. július 31-től augusztus 5-ig

 

Kosárfonó alkotótábor

 

Témavezető:

Gelencsér Mária kosárfonó, népijáték-kismesterség szakoktató

 

Téma: A régmúltban a vessző átfonta a parasztemberek ünnep- és mindennapját, környezetük minden zegzugát. Az árterek, vízjárta rétségek, erdők közelében élők számára hosszú századokon át elképzelhetetlen lett volna a mindennapi élet a vesszőfonással készített tárgyak nélkül. Hiszen a pincétől a padlásig, a konyhától az udvarig rengeteg tároló- és hordó alkalmatosság, tyúkól, góré, kerítés, karám, szekéroldal, varsa, haltartó, de még a ház is vesszőfonással készült. Minden család maga fonta a ház körül szükséges alkalmatosságokat. Ezek természetesen a legegyszerűbb fonási technikával készültek. Kifejezetten funkcionális eszközök voltak, melyeket a gazdasági munkák szünetében, főként télen készítettek a praktikusság és a tartósság szem előtt tartásával. A mai igénytelen „műanyagvilágunkban” háttérbe szorultak ezek az egyszerű, de szép, hasznos tárgyak. Szerencsére egyre többen felismerik, hogy a természetes anyagok szebbé teszik a környezetünket. Ezeknek a tárgyaknak az ízlésformáló hatáson kívül komoly üzenete is van, jelképeket hordoznak, jelzéseket adnak a múltunkból, népi gyökereinkből.

Nyári táborunk jó alkalmat nyújt arra, hogy a vállalkozó szellemű érdeklődők kipróbálhassák, megismerhessék e szép mesterség alapjait, megérezzék az alkotás örömét. Egy hét alatt készíthetnek gúzst, koszorút, csörgőt, különböző formájú kosarakat, kaspókat.

 

A tábor plakátja:

 

nagyításhoz klikk

 

Agyagműves alkotótábor

 

Témavezető:

Mile Ibolya fazekas-kerámikus formázó

 

Téma: Vaskori szkíta, kelta, szarmata agyagművesség Törökszentmiklós-Óballa környékén és a Kárpát-medencében.

Művészet és praktikum, forma és technika.

Előtérben az agyag, mint az Alföld hagyományos építőanyaga, hétköznapi használati tárgyak és műalkotások anyaga. A tábor célja, hogy a résztvevők számára feltárja a helyben található anyagok felhasználhatóságának sokszínűségét, együtt kutatva a faluban fellelhető agyagfelhasználáson alapuló hagyományos kultúrát. Az alkotótábor ideje alatt megismerkedünk ősi, vaskori felrakási és égetési technikákkal, kapcsolatot keresünk a közelmúlt mesterségeivel, alkalmazott technikáival, kenyér- és kalácssütést tanulunk a helybéli asszonyoktól.

 

A tábor plakátja:

 

nagyításhoz klikk

 

 

 

Fényképes összefoglaló:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Fotók: HL)

 

FEL

VISSZA

 

 

 

A honlapot készíti és karbantartja Sain Mátyás és Hajnal László, óballai menedék-keresők.

Kapcsolat: S.M.: msain@freemail.hu, 20/254-3663; H.L.: hajnallaszlo@gmail.com, 20/421-8402