VISSZA

 

 

Részlet Kováts Albertnek, a Magyar Festők Társasága elnökének levélből

            

 

Tisztelt Képviselő Testület!

A Magyar Festők Társasága örömmel értesült Hajnal László úr szándékáról, mely szerint Óballa Község kihasználatlan, de jó karban lévő iskolaépületének igénybevételével művésztelep létesítését tervezi.

A magam és a Magyar Festők Társasága nevében csak támogatni tudom az elgondolást. Amennyiben a terv (sok munka és jószándékú segítség árán) megvalósul, mind Óballa községnek, mind a magyar képzőművész társadalomnak javára válik. Hajnal László tettrekészsége és elszántsága garancia arra, hogy képes a megvalósításhoz szükséges feltételeket megteremteni. Itt a jószándékú hozzáálláson, a természetbeni segítségen kívül természetesen anyagiakra is szükség lesz. Azonban a legfontosabb tényezők, a község festői fekvése, a közeli folyó, a nyugalom és csend, s a kiindulásul szolgáló iskolaépület adottak, melyek igénybevételéhez csupán a Tisztelt Képviselő Testület jóváhagyása kell.

Mit jelent egy művésztelep jelenléte a községben? Mindenek előtt szerény bevételt a tavasztól őszig terjedő időszakban, amikor a meghívott művészek heteket töltenek a szép tájban, művészi munkával. A napi szükségleti cikkek beszerzése, olykor szállás igénye egy-egy háznál, egyáltalán, némi pezsgés, élet. A művészek általában jókedélyű, vidám emberek, jelenlétük csak javára válhat a községnek. A szép és lakható hely hírét a művészek magukkal viszik, ezzel a község idegenforgalmát növelhetik, más városiakat is odavonzhatnak. Ellentételezésként viszont kiszakadva a városi élet taposómalmából, nyugalmas körülmények között, eredményesen végezhetik művészi munkájukat. Egy művésztelep mind a szállásadó községnek, mind a művészeknek csak kölcsönös előnyökkel járhat.

A Magyar Festők Társasága nevében csak azt ajánlhatom, hogy fogadják szeretettel Hajnal László elképzeléseit, és támogassák munkájában.”    

2004. november 5.

 

VISSZA

 

 

 

A honlapot készíti és karbantartja Sain Mátyás és Hajnal László, óballai menedék-keresők.

Kapcsolat: S.M.: msain@freemail.hu, 20/254-3663; H.L.: hajnallaszlo@gmail.com, 20/421-8402