Óballai Alkotóház – Óballáért, Törökszentmiklós és Kistérsége Kulturális Fejlődéséért Közhasznú Egyesület

VISSZA

 

AKTUÁLIS PROGRAMOK

 

 

 

 

 

 

 

Az Óballai Alkotóház

 

A több éve kihasználatlan Klebelsberg-iskola, valamint a mellette lévő telek ad otthont az Óballai Alkotóháznak. A létesítmény az Óballáért Egyesület (teljes neve a fejlécben olvasható), valamint a YAWU Művészeti Műhely Kulturális Egyesület együttműködésével jön létre.

 

Az óballai iskolaépület (Nagy Lajos felvétele, 2005.)

 

Az Alkotóház célja a hagyományos tudásban, a közösségi létben, valamint a művészi ihletettségű alkotásban rejlő erőforrások, energiák mozgósítása, ezen keresztül a település, illetve a térség szellemi erősödése, felemelkedése. Kimondva-kimondatlanul az Óballai Alkotóház egyfajta népfőiskolai szerepet vállal fel.

 

Az ehhez vezető tevékenységek:

- kézműves, képző- és iparművészeti nyári táborok,

- ismeretterjesztő, tudatformáló előadások,

- koncertek, színházi (színpadi) előadások,

- közös(ségi) események, ünnepek,

- erdei iskola.

 

Az Alkotóház és környezete (Fotó: SM, 2006.)

 

A helyszín adottságai által kínált lehetőségek, kihívások:

- néprajzi-, szociológiai-, építészeti feltáró munka;

- tanyasi és falusi életforma egykor és ma, a tanya hagyományos építészete, eszközök;

- az agyag, mint az Alföld hagyományos építőanyaga, hétköznapi használati tárgyak és műalkotások anyaga; a feltáró munka és kreatív alkotás célja lehet a helyben található anyagok felhasználhatóságának, sokszínűségének megismerése, -kutatva a faluban fellelhető agyagfelhasználáson alapuló hagyományos kultúrát;

- kemencék keresése a faluban, kenyér- és kalácssütést tanulhatunk a helybéli asszonyoktól; hagyományos kemencés receptek gyűjtése, dokumentációk készítése;

- tiszai ártéri gazdálkodás nyomai, a folyószabályozás hatásainak vizsgálata;

- ültetvény „erdők” és a valódi ártéri növénytársulások, állatvilág megfigyelése;

- kerékpártúrák, strandolás;

- erdei iskola

- stb.; a lehetőségek korlátlanok…

 

A 2007-es alkotótábor zászlója az iskolán (Fotó: Danka Attila, 2007.)

 

Az iskolaépületben az Alkotóház igényeit kiszolgálandó már kialakításra került egy zuhanyzó. További fejlesztési terveink között szerepel egy állandó színpad kialakítása, valamint fedett, pajta-szerű alkotó terek kialakítása.

PARTNER INTÉZMÉNYÜNK a törökszentmiklósi (Almásy u. 8.) Lukács Mozgó Filmszínház, amelyben ifjúsági kulturális központ és szintén az épületben működő kistérségi civil információs központ működtetése indult meg 2007-ben.

 

A fenntartó a Törökszentmiklósi Önkormányzat, szakmai tartalommal a Városi Művelődési Központ és a kistérségben működő civil szervezetek töltik meg az intézményt.

 

Az újra megnyílt Lukács Mozgó Filmszínház a város legfiatalabb közösségi tere. Fő tevékenységeként megmaradt az épület eredeti funkciója szerinti filmvetítés. A magyar és ’art’ besorolású filmek vetítési sűrűségét emelve, filmklubok és közönségtalálkozók szerveződnek. Az intézmény tudatosan vállalt feladata a közművelődési szerepvállalásán túl az, hogy elősegítse az ifjúsági közösségek fejlődését, s valóban közösségi színtérré váljon az intézmény, lehetőséget adva a fiataloknak a kulturált összejövetelekre. Ezzel a lehetőséggel nem rendelkezik a város, illetve a kistérség. Törökszentmiklós közösségének életében kultúra nélkül nem képzelhető el fejlődés. A kultúra az a szervező erő, amely megteremti a szellemi bázist a gazdasági fejlődéshez, és maga is gazdasági fejlődést generálhat. Városunk jövője emellett ifjúságmegtartó képességén múlik. Ezek feltételein javíthat a kezdeményezés az Almásy úton, a város centrumában, középiskoláink szomszédságában, mintegy a diákélet „főútvonalán”. Elősegítjük és támogatjuk az ifjúsági szervezetek alakítását, a kortárs gondolkodás és művészetek befogadó helyeként a közvetítői szerep kialakítását. Az intézmény előterében kialakított galéria és színpad műalkotások (film, képzőművészet, képzőművészeti és irodalmi előadások) hozzáférésének helye, összművészeti találkozóhely egyéneknek, csoportoknak (nem csak diákoknak) igény szerint.

 

(Hajnal László, 2007)

 

VISSZA

 

 

 

A honlapot készíti és karbantartja Sain Mátyás és Hajnal László, óballai menedék-keresők.

Kapcsolat: S.M.: msain@freemail.hu, 20/254-3663; H.L.: hajnallaszlo@gmail.com, 20/421-8402