fej

 

Óballai Alkotóház – Óballáért, Törökszentmiklós és Kistérsége Kulturális Fejlődéséért Közhasznú Egyesület

 

>> KEZDŐLAP

 

 

 

ÓBALLÁÉRT EGYESÜLET

 

>> EGYESÜLETI PROGRAMOK

>> AZ EGYESÜLET

>> SIKEREINK

 

 

 

 

Az Óballáért Egyesület

sikerei, eredményei

 

 

Az Óballáért Egyesület a 2005. szeptemberében megrendezett I. Óballai Falunap sikere, öröme után alakult meg. Azóta Egyesületünk keretet adott számos rendezvénynek, ünnepnek, alkotótábornak, kisebb, elsősorban önkéntes munkán alapuló falufejlesztési tevékenységnek.

 

Sikereink, tevékenységeink összefoglalója:

 

Óballai falunapok

A 2005-ben elindult hagyomány az Egyesület – és az óballaiak – legnagyobb sikere. A szép környezet és a jó hangulat a kezdettől fogva vonzza a látogatókat Törökszentmiklósról, de azon túlról is. A színvonalas és sokoldalú programnak köszönhetően a falunap egyfajta mini kulturális fesztivállá vált, amely messzire elviszi a falu jó hírét.

 

 

 

Az oballaert.hu honlap működtetése

A szintén 2005 óta működő oballaert.hu honlap támpontokat ad a település identitásához: a felkutatott források alapján összefoglalót nyújt a tájról, a falu történetéről, fotókon mutatja meg múltját és jelenét, bemutatja hagyományos építészetét, és mindenekelőtt az Egyesület aktuális tevékenységeit. A honlapot a számláló szerint eddig közel 40.000-szer néztük, nézték meg, lakosok, nyaralók, látogatók.

 

Falufejlesztési akciók

 

„Szoborpark” az iskolánál

2007 novemberében önkéntes munkával az iskola melletti helyükre kerültek azok a felújított fa szobrok, amelyeket a törökszentmiklósi önkormányzat egyik szanált raktárából sikerült megmenteni. A kihelyezett szobrokkal határolt rét a település közösségi életének egyik fő helyszíne, az ünnepi máglyák tere.

 

 

Faültetés

2006 novemberében zajlott az első nagy faültetési hullám – sajnos az utána beköszöntő kedvezőtlen időjárás miatt a facsemeték nagyrésze elpusztult. Azóta – több sikerrel – új fák, facsoportok kerültek a falu számos pontjára.

 

 

Klebersberg emléktábla avatás

Az iskola falán az Egyesület elhelyezett egy emléktáblát a tanyai iskolákat, köztük az óballai iskolát is létrehozó Gróf dr. Klebelsberg Kuno emlékére. A Bethlen-kormány legendás kultúrpolitikusa tízéves minisztersége alatt a magyar kultúrtörténet legkiemelkedőbb programját hajtotta végre.

  

 

Gyermeknapi rendezvények

Elsősorban Líbor Péter, Líborné Terike és Szekeres Barnáné jóvoltából minden májusban megrendezzük a gyereknapot sok színes programmal, ahol azért a felnőtteknek is jut ez-az.

 

 

Sportrendezvények

A falunapokkal egy időben tartottuk évekig az Óballai Kispályás Labdarúgó Bajnokságot, amely 2008 óta tengóbajnoksággal is kiegészül.

 

2011 óta a falu egyik fontos programja az Óballai Maraton. A kerékpárral vagy futva indulók Törökszentmiklóstól teszik meg a 10 kilométeres távot.

Miklós TV fényképe.

(Fotó: Miklós TV, 2016.)

 

Ünnepségek

A hagyományos, természet diktálta jeles napokat Óballán több éve ünnepeljük együtt. A tavaszi és téli napfordulón és a Szent Iván éjen hatalmas máglyával, tűzugrással, parázson járássál és egyéb szertartásokkal emlékezünk a természet éves megújulására. Az ünnepek szervezésében a LEMangURIA Tanoda és a Magyarok Szövetsége volt az Egyesület aktív partnere.

 

 

Alkotótáborok

2006 és 2009 között az Egyesület Óballai Alkotóház néven ismeretterjesztő, ill. művészeti táborokat szervezett. 2006-ban gyógynövény-ismereti, kosárfonó / kerámikus és grafikus-festő tábor, 2008-ban a grafikus-festő tábor folytatása várta az érdeklődőket, emellett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szociológia Intézete a faluban tartotta terepi gyakorlatát. 2009-ben meghívásos mozgás-zene-fotó alkotótábort tartottunk.

  

 

 

 

KEZDŐLAP

FEL

 

 

 

A honlapot készíti és karbantartja Sain Mátyás és Hajnal László, óballai menedék-keresők.

Kapcsolat: H.L.: hajnallaszlo@gmail.com, 20/421-8402; S.M.: msain@freemail.hu, 30/633-7726;