Óballai Alkotóház – Óballáért, Törökszentmiklós és Kistérsége Kulturális Fejlődéséért Közhasznú Egyesület

 

VISSZA

 

 

JÓ PÉLDÁK
KLIKK

 

 

 

 

 

 

 

Óballa építészete

 

Terveink között szerepel, hogy a falu építészeti sajátosságait, hagyományait részletesen feltárjuk és dokumentáljuk, nem csak itt, a honlapon, hanem egy kis kiadványban is, amely segítené az építkezőket, felújítást végzőket abban, hogy a szép, hagyományos megoldásokat megőrizzék vagy újra alkalmazzák.

A feltárás kiterjedne a lakóépületekre és azok építészeti megoldásaira, részleteire, díszítményeire, hagyományos tűzhelyekre, kemencékre, kéményekre, melléképületekre, kutakra, kerítésekre.

Szerencsére Egyesületünkön belül van szakértőnk: Markót Imre, építész; ezen felül Galsi Zoltán, a Törökszentmiklósi Városvédő és -szépítő Egyesülettől is lelkes támogatója az ügynek.

 

Az eddig rendelkezésünkre álló fényképek:

 

Épületek, utcakép:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Részletek:

Óballa hagyományos építészetére különösen jellemzőek a napsugaras oromdíszek, a kereszt alakú padlásszellőzők, vagy „léleknyílások” (amelyek a kereszt fényével minden nap végigsimították a padláson tárolt gabonát), valamint a faragott eresz-deszkák.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tűzhely, kemence, kémény:

 

 

 

 

(archív kép)

(archív kép)

 

 

 

 

 

 

Kerítések:

Az utcaképet és így a falu hangulatát is erősen befolyásolják a kerítések, azok anyaga, kialakítása. A faluban a régebbi, de még meglévő kerítések szinte kivétel nélkül deszkából készültek. A különbségeket az adja, hogy hegyezettek vagy egyenesre vágottak a deszkák, vízszintesen vagy függőlegesen állnak (esetleg kombinálva a kettőt), illetve milyen a deszkák és a köztük lévő rés aránya.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Díszkertek, virágok:

A falu építészetéhez, az utcaképhez természetesen hozzátartoznak a zöldfelületek, fák, utcára kiültetett virágok és a díszkertek is. Rengeteg szépen díszítő hagyományos virágunk van, ráadásul a téma a hazai szakirodalomban elég kevéssé kidolgozott, ezért is érdemes rá hangsúlyt fektetni.

 

 

A kerítésnek támaszkodó vörös és zöld libatop (ha igaz)

Búzavirág

Petúniák a kút körül

Oroszlánszáj a falu utcáján

 

~~~

Faluszépítő játékunk:

Hány különbséget lát a következő két kép között?

(A megoldás létezik: földkábel
…csak persze igen költséges.)

 

VISSZA

 

 

 

A honlapot készíti és karbantartja Sain Mátyás és Hajnal László, óballai menedék-keresők.

Kapcsolat: S.M.: msain@freemail.hu, 20/254-3663; H.L.: hajnallaszlo@gmail.com, 20/421-8402