Óballai Alkotóház – Óballáért, Törökszentmiklós és Kistérsége Kulturális Fejlődéséért Közhasznú Egyesület

VISSZA

 

~~~

További fotóalbumok a falunapról:

 

Fekete Attila
KLIKK

 

Nagy Lajos
KLIKK

 

Pálfi István
KLIKK

 

Hajnal József és László
KLIKK

 

 

~~~

Cikkek, írások:

 

Alkotás és közösség (Kalendárium 2006)
KLIKK

 

 

Óballai Falunap

2005. szeptember 10.

 

A YAWU Művészeti Műhely Egyesülettel együttműködve

 

2005. szeptember 10-én délelőtt az általában csendes, üres óballai főutcán tömött sorban álltak az autók, és buszok ontották magukból utasaikat, akik az egykori iskola körüli füves téren gyülekeztek. 11 órakor az Óballa és az óballai iskola történetéről mesélő archív fotókból rendezett kiállítással megnyílt az első XXI. századi óballai falunap.

 

A falunap programja
KLIKK

 

A falunapot Hajnal László szervezte. Laci egy régóta tervezett művésztelep megvalósításának lehetőségét fedezte fel az egykori Klebelsberg Kunó minisztersége alatt épült, de mára sajnos elhagyott iskolában. A leendő alkotótábor megvalósítását semmiképpen nem lehet előnyös a falu lakóinak bevonása nélkül, idegenből érkezett városi értelmiségiek „úri passziójaként” megvalósítani. Célravezető a befogadó oldaláról közelíteni, ha valami új dolgot szeretnénk megvalósítani, elfogadtatni, s ehhez tisztelettel meg kell ismerni a befogadó közeg kultúráját. A feladathoz közös érdekeltségi pontot kellett keresni, amely minden óballainak, minden egykori elszármazottnak és az alkotótábor megálmodóinak is fontos és meghatározó lehet. Mivel az iskolához, az egykori tanítókhoz mindenkinek volt köze, ezért az Iskola lett a közös érdekeltségi pont a bemutatkozáshoz.

 

Laci fényképgyűjtést kezdeményezett a faluban és környékén, illetve az elszármazottaktól. Az összegyűjtött 270 archív kép között megtalálható volt számos iskolai osztálykép is. Ez hozta magával a következő ötletet: miért ne lehetne osztály- és iskolatalálkozó az esemény?  Digitalizálás után, baráti segítséggel a kiválasztott száz képet sikerült kinagyíttatni, s ezzel megszületett a kiállítás, a találkozó. Az emberek felfedezték a régi képeken szüleiket, rokonaikat, egykori saját magukat, beszélgettek, sokan könnyeztek a Találkozás örömétől: így lettek kiállítás-látogatókból annak főszereplői. Jöttek Budapestről, Szolnokról, Egerből, Törökszentmiklósról. Erre az alkalomra érkezett 62 év után először az egyetlen még élő tanító néni, aki 87 évesen, izgalommal várta a találkozást a régi tanítványokkal.

 

Az előkészületek idején egy falufórumon felmerült a kiállítás és találkozó kiterjesztésének igénye egy – manapság szerencsére ismét szokásba jövő – falunappá, s szinte önszerveződéssel létrejött 2005. szeptember 10-én az első Óballai Falunap. Mint a vízbe dobott kavics által keltett hullámok, szinte egymást hozták az események az alapötlettől a megvalósulásig, a művelődésszervezőnek „csak” a koordinációs feladatok jutottak. A nap végére közel ezerötszáz vendég fordult meg az eseményen az egyébként száz lakosú településen, s talán sikerült felébreszteni a falu emlékezetét, megerősíteni önbecsülését, bizonyítva közösségi erőtartalékait.

 

Az idősebb generációk tagjai büszkék egykori tanítóikra, iskolához kötődő és más jellegű helyi közösségeikre. A fiatalok elvándorlása is mutatja, hogy csökkenő életszínvonalat képviselő „külterület”-ként a faluközösség elvesztette lakosságmegtartó erejét. A probléma általánosan ismert, nem csak az aprófalvas területeken, hanem a kisvárosokban, így Törökszentmiklóson is. A megmaradáshoz szükséges felhívni a figyelmet a táji és közösségi erőforrásokra, fejlesztést kezdeményezni, hogy helyben sokszorozódjon meg az az erő, amellyel esélyt nyerhetnek a helyiek, hogy fokozatosan a saját kezükbe vegyék önsorsuk további alakítását. Az ünnep által kapott találkozási pontban megfogalmazódhat a továbblépés, az egymásrautaltság elfogadásának, felfedezésének lehetősége, s visszajelzést kaphatnak közművelődési és közösségfejlesztői szándékaink.

 

 

A Falunap krónikája képekben:

(Sain Mátyás fotói)

 

Folynak az előkészületek… A gulyásfőző verseny résztvevői már munkában.

Az alkalmi árusok is kirakodnak.

A még üres óballai főutca…

Aztán megjönnek ez első látogatók.

A kiállítási paravánok a helyükre kerülnek.

A látogatók átadják magukat a régi képeken átjövő emlékeknek.

Kézművesek és portékájuk

Gyülekeznek a vendégek a megnyitóra.

A Kodály Zoltán Zeneiskola növendékei előkészítik a hangulatot.

Hajnal László felkéri Polyák Albertet, a Bács-Kiskun Megyei Közművelődési Intézet főtanácsosát, hogy nyissa meg a kiállítást.

Tombola

Tiszai dalok a Törökszentmiklósi Népdalkör előadásában

Lovaskocsis falunézés

Fazekas bemutató

Finisben a gulyásfőzők.

A Kisújszállási Nagykun Táncegyüttes műsora

Sajátos öltöző a táncosoknak – egy mongol jurta

A Keleti Átjáró zenekar koncertje

Spontán zene a kocsmában

Szervezett zene a kocsmában spontán beálló hegedűssel: A Boll Weevil Folk Blues Gang két tagjának koncertje (fotók: Bakos Özséb).

 

 

 

FEL

 

 

 

 

A honlapot készíti és karbantartja Sain Mátyás és Hajnal László, óballai menedék-keresők.

Kapcsolat: S.M.: msain@freemail.hu, 20/254-3663; H.L.: hajnallaszlo@gmail.com, 20/421-8402