fej

Óballai Alkotóház – Óballáért, Törökszentmiklós és Kistérsége Kulturális Fejlődéséért Közhasznú Egyesület

 

>>KEZDŐLAP

 

 

 

>>EGYESÜLETI PROGRAMOK

>>AZ EGYESÜLET

>>SIKEREINK

 

 

FŐZZÜK KI!

Milyen legyen a buszmegálló mögötti tér?

Lehet-e Óballának főtere?

 

Régóta lóg a levegőben, hogy akár lehetne valami azon az üres telken, ami a Haranglábnál, a buszmegálló mögött van. Például egy templom… gondolta sokáig mindenki, hiszen a telek egyházi kezelésben volt. De lássuk be, aránylag kevés realitása van annak, hogy manapság valaki odavarázsol egy templomot toronnyal, toronyórával. A telek viszont a falu központja lehetne, jó lenne csipkerózsika-álmából felébreszteni!

Most viszont beindult valami! Miért pont most? Messziről indult a történet. A Nemzeti Kulturális Alap 25 éves, és annak Építőművészeti Kollégiuma ezt emlékezetessé akarta tenni. Budapesten kiállítás készült neves építészek munkáiból, de kerestek vidéki helyszínt is, ahol a rendelkezésre álló szerény forrásokból valami maradandó is elkészülne. Hajnal Laci jókor jó helyen volt, beajánlotta Óballát… 2018 nyarán Csernus Lőrinc építész és Buella Mónika tájépítész látogatást is tettek a faluba, és megszületett a döntés: készüljön itt, e téren valami, amit a falu lakói és látogatói is szeretnek, és az építészeknek is izgalmas feladat.

Honnan lehet vajon megtudni, hogy a falu lakói és látogatói mit szeretnének? A válasz elég egyszerű: meg kell őket kérdezni… Az ilyet manapság közösségi tervezésnek nevezik: az Építészkollégium megmondja, hogy mik a lehetőségek (időben, anyagilag), Óballa lakói és látogatói mesélnek az életükről, a faluról, eközben felírnak minden jó ötletet, ami e térre vonatkozik, elmondják, mit tudnának elképzelni, mit látnának, mit tennének szívesen ezek a téren, a tervezők, jelen esetben az Ybl Miklós Építéstudományi Kar tanárai és hallgatói pedig beleadják mindazt a szakmaiságot, amit építészként képviselnek.

A munka megkezdődött, és e helyen tudósítunk arról, hogy hol tart, merre halad. Az alábbiakban blog-szerűen időrendben olvasható, hogy mi történt eddig.

 

KÖVETKEZIK:

 

Amint látszik, mi a következő programpont, jelezzük!

 

2019.01.19. ELSŐ „FŐZZÜK KI!” TALÁLKOZÓ ÓBALLÁN

 

Január közepén végre megtörtént az első igazi találkozás. A falu lakói, látogatói, érdeklődők és a Budapestről érkező építészhallgatók, tervezők töltöttek el együtt egy napot Óballán. Eközben volt idő ismerkedni, beszélgetni, ötletelni… és persze főzni egy jót.

Ez volt a meghívó.

A felmerült ötletek összefoglalója itt olvasható. Természetesen ez egy út első lépése, a beszélgetés-sorozat, tervezés folytatódik, még semmi sem dőlt el, úgyhogy érdemes csatlakozni!

 

 

2018.10.02. Ünnep és projektindító az Építőművészeti Kollégiumban

 

„AZ ÉPÍTÉS, MINT TEREMTÉS, ÉPÍTÉSZET MA, ÉPÍTÉSZET NEM VIRTUÁLIS TÉRBEN” - ALKOTÓ NAP címmel zajlott le egy rendezvény Budapesten, a Magyar Építőművészek Székházában.

A szálak itt még csak részben találkoztak: fiatal egyetemisták terveztek, egy makett is elkészült, de ez csak bemelegítés volt, hiszen a párbeszéd, a közös tervezés még nem is indult be. Balaiak, Törökszentmiklósiak is részt vettek, sőt, mindenki örömére remek pörköltet főztek. Nem mindennapi esemény a budapesti kockaköveken!

Az esemény programja megtekinthető itt.

Egy gyönyörű kiadvány is elkészült erről a napról, a faluban is van pár darab, talán a kocsmában is elolvasható egy sör mellett!

 

 

 

(Az oldal krónikása: Sain Mátyás) 

 

 

A honlapot készíti és karbantartja Sain Mátyás és Hajnal László

Kapcsolat: H.L.: hajnallaszlo@gmail.com, 20/421-8402, S.M.: msain@freemail.hu, 30/633-7726;