Óballai Alkotóház – Óballáért, Törökszentmiklós és Kistérsége Kulturális Fejlődéséért Közhasznú Egyesület

VISSZA

 

 

Gyógynövényeink

 

 

A képek Jutka-mama gyógynövény-ismereti táborában készültek 2006. június 19-21. között


Témavezető: Tóth Lajosné Jutka-mama, Rakóczifalva

Fotók: Hajnal László

Utólagos és szórványos meghatározás: Sain Mátyás

 

A leírásokhoz felhasznált források:
http://www.ferences-sze.sulinet.hu/Termtud/Biologia/Beni.html

http://users.freestart.hu/furstner/gy1.html

 

(Az esetleges hibákért elnézést kérünk, korrekciót várunk szeretettel!)

 

 

Képek:

 

Orvosi zsálya (Salvia officinalis)

Leveleiből tea készíthető, amit izzadás, torokfájást ellen isznak, fertősésgátló, daganatellenes hatású.

 

Habszekfű

 

Kereklevelű útifű (Plantago major)

Teaként jó nyálkaoldó, hasmenés és gyomorégés ellen használható. Külsőleg borogatásként szemgyulladásra, sebekre, fekélyekre alkalmazható.

 

 

 

Kamilla (Matricaria chamomilla)

Virágzatát használják, hatóanyaga illó-olaj, ezért főzni nem szabad, csak forró vízbe dobni. Gyulladáscsökkentő, görcsoldó, gyomor és bélbántalmakat gyógyító, ülőfürdő és bedörzsölés formájában is alkalmazható. 

 

Papsajtmályva (Malva neglecta)

Drogja nyálkaanyagot tartalmaz. Teája éppúgy, mint rokonáé, az erdei mályváé (Malva silvestris), csökkenti a köhögési ingert. Gyomorfekély és bélhurut esetén is jó hatású. Torok-, mandula-, fogínygyulladás elleni öblögető szer. Borogatóként alkalmazva lágyítja a daganatokat, enyhíti a köszvényes fájdalmakat.

 

Közönséges bojtorján (Arctium lappa)

Egyéves gyökerének főzete izzasztó, vizelethajtó, levelét égési sebekre kötik. A terméséből főzött tea vérhas ellen jó, a vese- és epekőoldó teakeverékeknek ma is alkotórésze. Bőrbetegségek (ekcéma, sömör, fekély) kezelésére jó borogató szer. A fejbőr korpásodását, a haj zsírosodását, hullását csökkenti, erősíti a hajhagymákat, ezért főzete s a belőle előállított olajos készítmény ma is ajánlott hajápoló.

 

 

 

 

Kukorica

 

Murok

 

 

 

 

 

Csattanó maszlag (Datura stramonium)

Mérgező növény, bódító anyagokat tartalmaz, a levelek gőzének belégzése asztmás rohamoknál megkönnyebbülést hoz.

 

 

Madár keserűfű (Polygonum aviculare)

Kovasavat, nyálkát, cseranyagot tartalmazó drogját hasmenés, vese- és hólyagbántalmak elleni teakeverékekben használják. Méh-, gyomor- és tüdő-vérzést csökkentő hatásáért is gyűjtik.

 

 

Borostyán (Hedera helix)

 

Cickafark (Achillea millefolium)

A kamillához hasonlóan gyulladáscsökkentő azulénvegyületet tartalmaz. Sebgyógyító hatású. Teája a vese- és májbetegségek gyógyszere, étvágygerjesztő. Serkenti a gyomor- és az epeműködést. Rendellenes vérzések, ideges szív panaszok orvossága is. Vérszegénység elleni, nyugtató, erősítő teák egyik alkotórésze.

 

Fekete bodza (Sambucus nigra)

Általános hatású gyógynövény. Virág-teája megfázáskor jó izzasztó, köptetőszer. Mandula-, illetve torokgyulladás ellen régen tejjel leforrázva ajánlották. A görcsszerű fejfájást gyümölcsének főzetével orvosolták. Virágzatát a légúti megbetegedéseket gyógyító teákon kívül a vérnyomáscsökkentő, nyugtató, hashajtó, veseműködést szabályozó gyógyteák készítésére is felhasználják.

 

Közönséges mogyoró

 

Kislevelű hárs (Tilia cordata)

Virágát szárítják és tea formájában használják izzasztószernek, fájdalomcsillapítónak, görcsoldónak. Főzni nem szabad, csupán forró vízben állni hagyni.

 

 

Fehér fűz (Salix alba)

Izzasztó, lázcsillapító szer. Ízületi bántalmak (köszvény, csúz, reuma), valamint hűléses megbetegedések ellen is használják. Csersavtartalma miatt hasmenésre, női szervek nyálkahártya-gyulladására is jó. Alkalmazzák hajhullás és fejbőr korpásódás ellen is.

 

 

 

Faeper

 

Lonc

 

Pongyola pitypang vagy Gyermekláncfű (Taraxacum officinale)

Tea formájában epe és májbántalmak, emésztési zavarok miatt kialakult ekcémák és sömörök ellen. Erősíti a szervezetet és vértisztító hatása is van. Külsőleg fekélyek és bőrbetegségek gyógyítására.

 

 

 

FEL

VISSZA

 

 

 

A honlapot készíti és karbantartja Sain Mátyás és Hajnal László, óballai menedék-keresők.

Kapcsolat: S.M.: msain@freemail.hu, 20/254-3663; H.L.: hajnallaszlo@gmail.com, 20/421-8402