Óballai Alkotóház – Óballáért, Törökszentmiklós és Kistérsége Kulturális Fejlődéséért Közhasznú Egyesület

 

>KEZDŐ

 

>VISSZA AZ ÉPÍTÉSZETHEZ

 

 

 

Jó példák építéshez,

felújításhoz

 

Szerencsére a falu folyamatosan épül és szépül, így remélhetőleg egyre több példaértékű építési, felújítási megoldást tudunk majd bemutatni, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a település megőrizze a hagyományos formák és anyagok gazdagságát.

 

:)

Első példánk Hajnal Laci hosszú évekig tartó, de annál sikeresebb házfelújítása a Fő utcán. A modernebb, de a ház ’arcát’ eltorzító nagyobb ablakot Laci lecserélte egy Törökszentmiklóson lebontott házból megmentett két régi ablakra. E mellett még a házhoz toldott konyha-rész is kapott egy – szintén bontott – ablakot.

  

Ilyen volt, ilyen lett… bár a képen még koránt sincs készen.

Az ablakok felett vakolatból Nap és Hold-motívum készült, illetve egy keramikus ismerős által leselejtezett dísz is felkerült az új konyhaablak fölé. Ezeknek ugyan semmi köze a helyi díszítő hagyományokhoz, de változatossá és játékossá teszik az épület homlokzatát, illetve visszahozzák a ház és díszítései szellemi tartalmait.

A ház oromzata is visszakapta fa deszkázatát, és felkerült az óballai építészetre jellemző napsugaras oromdísz is, majd később a faragott vízvető deszka.

Fehérre meszelve a ház visszanyerte szép, hagyományos megjelenését.

A ház hátsó homlokzata is közelíti végleges alakját, és a kissé mediterrános hangulatú terasz épített elemei is elkészültek – bontott vályog- és agyagtéglából.

 

:)

Második jópéldánk bemutatása is régóta időszerű. A falu hátsó sarkában épült fel Prunner Laci és Irén háza és panziója Markót Imre építész tervei alapján. Az organikus építészeti hagyományokat követve a ház hagyományos helyi, sőt jelentős részben bontott anyagokból épült, és formavilágában is követi a tradíciókat. A fűtési rendszer is fenntartható, megújuló energiaforrást használ, ami nem más, mint a hagyományos fatüzelés modern változata – a tűzifa két nagy kandallóból árasztja a meleget a ház minden zugába.

 

 

A kertben miniatűr templomként áll a kemence, amely több napos közös munkával épült fel 2007-ben.

 

 

A kertben ráadásul találkozhatunk a hagyományos állattartás sokszínű képviselőivel: kecskékkel, birkákkal, kacsákkal, csirkékkel…

  

 

:)

Harmadikként – bár az előzőekhez képest szerényebb vállalkozás – álljon itt Sain Mátyás homlokzatfelújítása. Az idősebb Túróczi házaspár házát régi fényképeken is megtaláljuk.

Sajnos a 2000-es évekre a homlokzati tapasztás meglehetősen lepusztult. 2005-ben így nézett ki az utcai front:

Hajnal Laci szorgalmazta – mint a saját házánál is – a ház hagyományos, kétablakos arcának visszaállítását, sőt még ablakot is szerzett, de erre a rengeteg egyéb munka mellett nem maradt energia. A két ablak azóta is raktárban pihen.

Első körben azonban sikerült a kerítést az eredeti stílusban helyreállítani:

Nagy kihívás volt a tapasztás csínjainak kitapasztalása, bár az öregek sok jó tanácsot adtak, a dolog nem bizonyult olyan egyszerűnek. Az udvar felé néző falak mindenesetre gazdag terepet kínálnak a kísérletezésre:

 

 

 

Végül Béla bácsi hathatós segítségével, sőt az utcabeli gyerekek közreműködésével 2009-ben elkészültek az utca felé néző homlokzatok is.

 

 

 

 

:)

És szemmel láthatólag hamarosan újabb jó példákat tudunk majd bemutatni!

 

VISSZA

 

 

 

A honlapot készíti és karbantartja Sain Mátyás és Hajnal László, óballai menedék-keresők.

Kapcsolat: S.M.: msain@freemail.hu, 20/254-3663; H.L.: hajnallaszlo@gmail.com, 20/421-8402