|
|
Óballai
Alkotóház – Óballáért, Törökszentmiklós és Kistérsége Kulturális Fejlődéséért
Közhasznú Egyesület |
|
|
Receptek Óballáról Az alábbiakban néhány, Óballán gyűjtött hagyományos
receptet van szerencsénk közreadni. A receptek zöme a hagyományos, kemencés
sütésre íródott, de könnyedén alkalmazható a mai körülményekre, ha nincs
lehetőségünk az eredeti módszert alkalmazni. [Forrás:
Válogatás Szolnok megyei néprajzi gyűjtők munkáiból. Összeállította: T.
Berecz Ibolya. Kiadja a Szolnok megyei Múzeumok Igazgatósága, Szolnok, 1985.] Kenyér Három kenyérhez és egy cipóhoz két szakajtó – 10- [Óballa, Fehér Ilona
gyűjtése] 1 PÁR: 1) három literes fazékba kb 2 MAGKOVÁSZ: Mikor a kenyeret
kiszakítottuk, akkor hagytunk kovászt mindig, azt kis pici cipókba csináltuk
össze, az megkelt gyönyörű szépen. A közepe tiszta üres volt. Abbul
három-négyet beáztattunk, mikor gondoltuk, na, reggelre sütni kell. [Csépa, Bereczki Ibolya gyűjtése] 3 MORZSOLTKA: Az előző sütés
alkalmával az anyakovászból kivettek 2-3 maréknyit. A teknő kovászos
oldalának kaparékával és kevés liszttel összemorzsolták, két-három óra
hosszáig kelesztették. Mikor jó savanyú szagú volt, kiterítették konyharuhára
szétmorzsolva. Száradás után vászonzacskóban tárolták. [Tiszasas, Mohácsi Lászlóné gyűjtése] Tojásos cipó Ugyanúgy készül, mint a többi cipó, csak a közepébe
nyers tojást tesznek. Előtte megmossák a tojás héját és utána beleteszik a
nyers tészta közepébe. A tojással együtt sül a cipó. Tojásos cipót többnyire
kisgyermekeknek sütöttek, a kenyérrel együtt rakták be a kemencébe, de egy
órai sütés után kivették [Óballa, Fehér Ilona
gyűjtése] Fonott kalács Fél liter langyos tejbe beletesznek 3 dkg élesztőt,
1 evőkanál cukrot és annyi lisztet, hogy fakanállal könnyen verhető legyen.
Az egészet simára verik, 1 óra hosszáig langyos helyen kelni hagyják. Kelés
után hozzátesznek egy egész tojást és egy kanál zsírt, annyi lisztet, hogy jó
kemény tésztát lehessen belőle dagasztani. Kidolgozás után 1 óra hosszáig
kelni hagyják a tálban. Kelés után gyúródeszkán 1 ujjnyi vékonyra kinyújtják,
2 ujjnyi széles csíkokra elvágják és a csíkokat gömbölyűre megsondorgatják.
utána a csíkokat hármasával összefonják. Három kalács készül ebből a tészta
mennyiségből. [Óballa, Fehér Ilona
gyűjtése] Üres kalács [Óballa, Fehér Ilona
gyűjtése] Mákos, diós hajtott 60 dkg lisztet, 8 dkg zsírt, 1 tojást, 15 dkg
cukrot, 3 dkg langyos tejben futtatott élesztőt összekevernek annyi
tejfellel, hogy finom tészta legyen belőle. Kézzel dolgozzák össze egy
közepes méretű tálban. Miután összeállítják, meleg helyre teszik, hogy
megkeljen. Kéthárom óra alatt duplájára szaporodik. A megkelt tésztát három
részre osztják, kis cipókra. A cipókat nyújtódeszkán vékonyra, kb fél cm-re
elnyújtják. Utána egy tányéron [Óballa, Fehér Ilona
gyűjtése] Lekváros kifli 50 dkg lisztet, 20 dkg vajat, csipetnyi sót, 10 dkg
cukrot, 1 tojást, 2 dkg élesztőt tejjel összeállítanak. Kézzel összegyúrják,
utána a tésztát kelni hagyják ugyanúgy, mint a mákos, diós hajtottat. Kelés
után nyújtódeszkán vékonyra kinyújtják és háromszög alakúra elszeletelik.
Szilvalekvárt tesznek a közepébe és összetekerik. Tojássárgájával megkenik, a
tetejére pedig kristálycukrot szórnak. Zsírozott tepsibe rakják és középmeleg
tűznél sütik. 25-30 perc után kiveszik a kemencéből és azonnal lehet
fogyasztani. [Óballa, Fehér Ilona
gyűjtése] *** Csukapörkölt Óballa
környéki módra A csukát kétujjnyi szeletekre vágod, besózod,
kétórát állni hagyod. Egy kg csukára 20 dkg hagymát bográcsban (fazékban) két
kanálnyi zsíron aranysárgára fonnyasztasz, meghinted egy evőkanál paprikával,
csipet erőspaprikával, felöntöd deci vörösborral, ráteszed a csukát, fedő
alatt 20-25 percig párolod, nem kevered, csak rázogatod. Főzzél hozzá
negyedelt burgonyát, köménymaggal. [Forrás:
www.fsz.bme.hu, Ekker József] |
|
A honlapot készíti és
karbantartja Sain Mátyás és Hajnal László, óballai menedék-keresők. Kapcsolat: S.M.: msain@freemail.hu,
20/254-3663; H.L.: hajnallaszlo@gmail.com, 20/421-8402 |