Óballai Alkotóház – Óballáért, Törökszentmiklós és Kistérsége Kulturális Fejlődéséért Közhasznú Egyesület

>KEZDŐLAP

 

 

~~~

 

A Magyar Festők Társasága elnökének ajánlója

 

Terveink, ötletek

 

1. ÓBALLAI MŰVÉSZTELEP

Az Egyesület alapvető célja, a kiinduló, kezdeti szándék egy alkotótábor, művésztelep kialakítása. A tábor különböző művészeti ágak és célcsoportok befogadására alkalmas létesítmény lehet, így az amatőr, készségfejlesztő nyári táboroktól a meghívásos, ’profi’ alkotóknak teret adó művésztelepig sokfajta tevékenységet felölelhet. Előadások, képzések befogadásával egyfajta kulturális tájközponti szerepet is felvehet.

Mindezt olyan módon szeretnénk megvalósítani, hogy az alkotó emberek közössége a falu életével szerves egységgé váljon. Bár nem „népies” művészetet akarunk létrehozni, hiszen ez ma már anakronizmus lenne, mégis keressük a falu közelségét, egy kicsi, áttekinthető életközösséget, ahol a művészet megtermékenyítő ereje talajra találhat.

Az alkotótábor helyszíne az évek óta kihasználatlan óballai iskolaépület és a mellette lévő szántóterület, a hajdani tanítói föld, amely teret adhat közösségi terek és szálláshelyek számára.

Alkalmas körülményeket alakíthatunk ki diákok számára  a tanulásra (vezető tanárok közreműködésével), aktív képzőművészeknek pedig az elmélyült munkára. A faluban gyakorlatilag nincs idegenforgalom, miközben a megmaradásért küzd. A rossz értelembe vett, pusztító, "fejlesztő" faluturizmus jellegű idegenforgalom helyett lehetőség van a lakosságot megtartó, élhető, csöndes alkotókörnyezet kialakítására az átmenő forgalomtól mentes zsákfaluban.

Az iskola a harmincas években épült, Klebersberg Kunó minisztersége idején, hajdanán, de még a hatvanas években is, 60-70 diák tanult a falai között, majd az erőszakos körzetesítések áldozatává vált. Először a falu önállóságát vették el 1951-ben, majd a felső tagozatot irányították a városba, később az alsó tagozat is megszűnt. Ma a nagyobbik tanterem üresen áll, csak választások idején hívnak össze falugyűléseket. A kisebb terem havonta egy alkalommal a szentmisék helyszíne, és a közelmúltban működött még egy orvosi várószoba, heti egy orvosi látogatás céljára. Bolt még van, a Tisza partja 400 m-re húzódik (természetvédelmi terület).

Az alkotótelep megvalósítását több lépcsőben képzeljük, 2006-tól már egyszerűbb körülmények között működhetne, de később sem szeretnénk veszélyeztetni rugalmas kihasználhatóságát, olcsóságát bonyolult kényelmi berendezésekkel. Maximálisan 20 fő befogadásával, 3-4 fős szálláshelyekkel tervezünk, mely akár egy személynek is megfizethető. Közösen használható vizesblokk, közösségi (csűr, pajta jellegű) helyszínek és az iskolai tanterem, mint alkalmi galéria és műhely jöhet létre.

Távolabbi cél, hogy egy önálló gyűjteményt hozzunk létre, amelynek székhelye természetesen Óballa lenne. Ezzel (is) szeretnénk bekapcsolni ezt a kis tiszai települést a művészet általános vérkeringésébe. Kiállításainkat elvisszük Szolnokra, a szolnoki művésztelepre, amelynek vezetőségével már felvettük a kapcsolatot, s mindkét fél számára gyümölcsöző együttműködésre számítunk.

 

2. TÉRSÉGI ÉPÍTETT ÉS TERMÉSZETI ÖRÖKSÉGLELTÁR

Mind a helyi identitás erősítése, a kulturális és táji értékek védelme, mind a térség adottságaival való gazdálkodás szempontjából fontos, hogy elkészüljön egy térségi értékleltár, és ez a kistérség lakossága számára hozzáférhetővé, ’természetessé’ váljon. Az értékek feltárásának folyamatába bevonhatók a művésztelepi résztvevők – az ő szemükkel, alkotásaikon keresztül új minőségben találkozhatunk a térség örökségével.

 

FEL

 

 

 

A honlapot készíti és karbantartja Sain Mátyás és Hajnal László, óballai menedék-keresők.

Kapcsolat: S.M.: msain@freemail.hu, 20/254-3663; H.L.: hajnallaszlo@gmail.com, 20/421-8402